Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava sv. Florijana u Petrovaradinu

U župi Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, proslavljen je svetom misom 4. svibnja, na kojoj su sudjelovali predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin Igor Sić te još osmero aktivnih i nekoliko drugih članova ovog društva u svojim radnim uniformama. Na misi, koju je prikazao župnik i dekan Petrovaradinskog dekanata preč. Ivan Rajković, u molitvama vjernika dodan je zaziv molitve Gospodinu za vatrogasce, koji časno i odgovorno vrše svoju plemenitu dužnost.
DVD Petrovaradin utemeljeno je 1875. godine za službu stanovnicima Petrovaradina radi zaštite njih i njihove imovine od požara. I danas je to edukativna institucija Petrovaradina za gašenje i zaštitu od požara i pomoć u teškim situacijama koje požari izazivaju, kao i mjesto druženja, natjecanja i dobrovoljnog rada na korist zajednice. Prostorije Društva nalaze se u Starom Majuru i služe za mnogobrojne druge aktivnosti, a u velikoj dvorani nalaze se vrlo brojni fotografski i drugi prikazi povijesti petrovaradinskog vatrogaštva.
»Iako postoje i drugi službeni datumi od značaja za vatrogasce, naše DVD obilježava blagdan sv. Florijana već 148 godina, i nećemo prestati s tom tradicijom dokle god postoji naše društvo. Smatramo to dijelom naše povijesti i kulture ovog mjesta«, kazao je Sić i dodao kako je sada fokus njihovog rada, bez obzira na demografske promjene, rad s djecom kako bi ona naučila pomagati drugima.
Od ukupno 500 članova ovog društva, aktivnih je 60, operativnu jedinicu sačinjava 20 certificiranih vatrogasaca, tu su pomažući članovi (koji čine veliku većinu članstva) i počasni članovi. 
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika